WIJNMARKT

De wijnmarkt is naar haar aard zeer ondoorzichtig. Er is geen internationale kwaliteitsstandaard. Mensen kiezen op advies, uiterlijk van de fles, gewonnen medailles, maar toch hoofdzakelijk op prijs, het enige werkelijke objectieve houvast. Kwaliteit is daarbij niet gegarandeerd. Frankrijk is de uitzondering.

  • Net als in voetbal is er in de Franse wijnwereld een strikte hiërarchie;
  • De Franse overheid is streng aangaande herkomst en veel voorschriften zoals: herkomst, classificatie, alcoholgehalte, toegestane druivenrassen, plantdichtheid (wijnstokken), rendement en beregening;
  • Voor integrale kwaliteitsgarantie bleek echter aanvullend particulier initiatief nodig;
  • Sinds 1927 is dat het domein van de onafhankelijke experts van La Revue du Vin de France. Voor wijnmakers, wijnhandel en liefhebbers een onbetwist instituut. Domeinen worden ingedeeld naar categorie: drie ***, twee ** of 1 * ster(ren) domeinen, net als bij Michelin, gevolgd door de categorie ‘aankomend talent’;
  • In het assortiment zijn ruim 25 domeinen uit deze selectie vertegenwoordigd.

WIJNPROEVEN

WSET Level 3 Systematic Approach to Tasting Wine biedt u aanknopingspunten om een wijn te beoordelen. Naar mijn eigen beleving een uitstekende benadering die ik u zeer kan aanbevelen.

Klik hier om het formulier te openen in een nieuw tabblad

DE GROTE HAMERSMA

In de recentelijk verschenen De Grote Hamersma 2015 zijn twaalf wijnen uit het assortiment opgenomen met een 9 als gemiddelde waardering. Over de importeur schrijft Harold Hamersma:

“Importeur die zijn zaak heel serieus neemt. Koopt niet alleen compromisloos in ( ik geloof dat alle ingestuurde wijnen rond de 9 scoren ), maar loopt daarna ook geen enkel risico door op iedere proeffles de ideale drinktemperatuur aan te geven. Op deze rode Loire: 12 graden. Klopt.”

 

 

EERSTE DRUK SHAKESPEARE

Vorige week, de week van maandag 24 november 2014, meldde The New York Times als eerste dat er een nieuwe First Folio, de zeldzame vroege uitgave (1623) van Shakespeares verzamelde theaterwerk, is ontdekt door de 35-jarige bibliothecaris Rémy Cordonnier van het Noord-Franse stadje Saint-Omer. Het eerste waar de bibliothecaris op wijst als hij de grootste kenner van de First Folio, Eric Rasmussen ontvangt is de afdruk van de voet van een wijnglas met als commentaar:     “Kijk, het boek heeft geleefd, de mensen hebben het gebruikt.”

Wat een rijkdom, Shakespeare en, naar ik aanneem, de sporen van een mooi glas wijn.

www.bibliotheque-agglo-stomer.fr