Achtergrond & visie

IMG_0915Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Mijn professionele carrière gaat over de verbinding tussen mens en organisatie. Maar gedurende mijn leven heb ik mij ook met andere trouwe metgezellen verbonden: filosofie, taal en cultuur, oude muziek, geschiedenis en wijn. Met een glas wijn in je hand creëer je momenten van bezinning om te overdenken waar je in het leven voor wilt staan. En dan komt er een moment waarop de wijn zelf het thema wordt. Daar ga ik nu met passie nog meer werk van maken.

Er is heel veel wijn in de wereld. Gezien de schaalgrootte van de distributieketens kan het niet anders dan dat de wijnen in grote hoeveelheden beschikbaar moeten zijn. Dit betekent: industriële productie. In die markt kan ik niets toevoegen. Daar ligt ook niet mijn liefde, maar ben niet vergeten dat juist de supermarkten velen en mijzelf aan wijn hebben geholpen. En er komt meer oog voor kwaliteit. Een goede ontwikkeling.

Maar er is ook een andere, meer kleinschalige wijnwereld. De wereld van het ambacht, de gepassioneerde wijnmaker, de biologische of biodynamische teelt, het terroir en de volstrekte gerichtheid op kwaliteit, echtheid en typiciteit. Het is mijn passie die ontmoeting tussen u als liefhebber en deze wijnen te realiseren.

In ‘De Vier Heemskinderen’ importeurs van bijzondere wijnen uit Stavoren heb ik de mensen en visie gevonden waar ik volledig achtersta. Al meer dan 40 jaar zijn de Vellinga’s actief in wijn en leggen daarbij de lat zeer hoog. Hun reputatie is groot en onberispelijk. In veel goede restaurants zijn hun wijnen te vinden. Daarbij is alleen met vakmanschap en bezieling gemaakte wijn goed genoeg. Niet meer van hetzelfde dus, maar een toevoeging aan het marktaanbod, waar een toenemende vraag naar oorspronkelijkheid en kwaliteit waarneembaar is. Het omstreden statement: “Wijn komt uit Frankrijk” wordt door hen bijna letterlijk gepraktiseerd. Door de zeer persoonlijke relaties die zij met de wijnmakers onderhouden, vaak worden deze tweemaal per jaar bezocht, is het niet mogelijk wereldwijd op dit niveau te opereren. Vandaar de keuze voor een land, een uitzondering daargelaten. Door deze benadering wordt wijn-proeven en drinken een belevenis, een meer verdiepende en verrijkende ervaring.

Ik ben graag hun ambassadeur en uw reisgenoot in wijn.

Met vriendelijke groet,

drs. Pim Dado
Registervinoloog Wijnacademie